Brandveiligheid is een aandachtspunt bij de installatie en het gebruik van een zonnepanelen carport. Zonnepanelen zijn een zeer duurzame en effectieve manier om schone energie op te wekken, maar als ze niet correct worden geïnstalleerd of onderhouden, kunnen ze ook een brandrisico vormen.
Interesse? Neem contact met ons op!Een zonnepanelen carport wordt gedefinieerd als een ‘bouwwerk, zijnde geen gebouw’. Dit betekent dat het volgens het Bouwbesluit aan specifieke brandveiligheidseisen moet voldoen. Conform Artikel 2.10, Lid 9 mag de bouwconstructie niet bezwijken bij brand in een nabijgelegen brandcompartiment, zodat er voldoende tijd is om het bouwwerk veilig te verlaten en door te zoeken.
Artikel 2.10, Lid 9: Een bouwconstructie bezwijkt bij brand in een brandcompartiment waarin de bouwconstructie niet ligt, niet binnen een tijdsduur die afhankelijk van de bestemming en inrichting van het bouwwerk redelijkerwijs nodig is om het bouwwerk bij brand te kunnen verlaten en te doorzoeken, door het bezwijken van een bouwconstructie binnen of grenzend aan het brandcompartiment.
Om de brandveiligheid van carports met zonnepanelen te garanderen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke gevaren. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen deze risico’s aanzienlijk worden verminderd.
Oververhitting kan optreden door de ophoping van brandbaar materiaal zoals bladeren of stof onder de zonnepanelen. Dit vergroot het risico op brand. Vuil kan bovendien de ventilatie belemmeren, waardoor de temperatuur onder de panelen stijgt.
Het gebruik van brandbare materialen in de constructie, zoals hout, verhoogt het risico op brand. Brandbare bekleding of isolatiematerialen kunnen het vuur verder verspreiden.
Elektrische storingen vormen een risico. Vooral als er sprake is van defecte bedrading, losse verbindingen of beschadigde onderdelen in de zonnepanelen of omvormers. Dit kan kortsluiting of oververhitting veroorzaken en dit kan weer leiden tot brand. Slecht functionerende omvormers kunnen ook oververhit raken en brandgevaar opleveren. Regelmatig onderhoud helpt ook om de veiligheid te waarborgen. We kunnen periodieke inspecties voor u uitvoeren om beschadigingen, losse verbindingen en vuilophoping op te sporen en te verhelpen.
Bij blikseminslag kan er ernstige schade ontstaan aan de solar carport, waardoor er brandgevaar ontstaat. Zelfs nabijgelegen blikseminslagen kunnen spanningspieken veroorzaken in het elektrische systeem. We kunnen daarom bliksemafleiders en overspanningsbeveiliging installeren.
Het gebruik van hoogwaardige componenten draagt bij aan de brandveiligheid van onze carports met zonnepanelen. We kiezen daarom vaak voor componenten die voldoen aan internationale veiligheidsnormen.
De constructie van een zonnepanelen carport van SolarParking bestaat voornamelijk uit verzinkt staal. Verzinkt staal draagt weinig stralingswarmte over, waardoor sprake is van langzame opwarming. De langzamere opwarming van thermisch verzinkt staal is gebaseerd op een lagere emissiviteit, de hoeveelheid thermische straling die een materiaal met zijn omgeving uitwisselt. Bij blootstelling aan vuur tot een temperatuur van 500 °C heeft thermisch verzinkt staal een 50% lagere emissiegraad. Concreet betekenen deze verminderde waarden dat vooral in de beginfase van een brand het materiaal vertraagd opwarmt. Kortom, dit draagt bij aan de brandwerendheid van de installatie.
Het glas van onze zonnepanelen op carports is thermisch gehard glas. Gehard glas heeft een hittebestendigheid tot ca. 300 C°. Als dit glas door welke reden dan ook toch te heet wordt, zal het breken en in kleine stukjes versplinteren. Deze veroorzaken geen diepe snijwonden, waardoor het als veiligheidsglas wordt gezien.
SolarParking werkt bij de bouw van solar carports uitsluitend met gecertificeerde vakmensen die bekend zijn met de relevante normen zoals NEN 1010 en NEN 7250. Daarnaast moeten ook de installatiemethoden zorgvuldig worden gekozen om de brandveiligheid te waarborgen. We zorgen voor voldoende afstand tussen de zonnepanelen en andere brandbare materialen om het risico op brandoverslag te minimaliseren. Daarnaast installeren we de panelen volgens de juiste codes en normen om elektrocutie en brandgevaar te voorkomen. We sluiten ook de bedrading correct aan om het risico op kortsluiting te verminderen.
Bekijk de 5 stappen van het bouwprocesRegelmatig onderhoud van de zonnepanelen carport kan ook helpen om het risico op brand te verminderen. Het is belangrijk om met enige regelmaat inspecties uit te voeren om te controleren op eventuele beschadigingen of storingen in het systeem. Zonnepanelen moeten bijvoorbeeld vrij blijven van vuil, sneeuw en bladeren om te voorkomen dat er warmte ophoopt en brand veroorzaakt. Het is ook belangrijk om de bedrading en connectoren regelmatig te inspecteren om te controleren op beschadigingen of corrosie, die de kans op brand kunnen vergroten. SolarParking biedt onderhoudscontracten voor periodieke controles van uw zonnepanelen carport.
Om de veiligheid van de zonnepaneleninstallatie te waarborgen en de kans op ongelukken of brand te minimaliseren, is de Scope 12 keuring in het leven geroepen. De Scope 12 keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Deze partij controleert of de zonnepanelen carport voldoet aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van elektrische installaties en veiligheid. Het doel is controleren of de zonnepanelen op een veilige en verantwoorde manier zijn geïnstalleerd en goed functioneren. SolarParking installeert altijd volgens de eisen van de Scope12. Deze wordt beoordeeld door een derde partij.
Wij helpen u graag verder door uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.