Solar carport vergunning

Een solar carport vergunning in 7 stappen

Bij het plaatsen van een solar carport zijn er regels en procedures die gevolgd moeten worden, vooral als het gaat om vergunningen. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit waar u op moet letten bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een solar carport, zodat we zonder problemen kunnen beginnen met de bouw. Mocht u ondersteuning wensen, dan kan SolarParking namens u een omgevingsvergunning aanvragen. Onderaan deze pagina leest u daar meer over.


Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan complex zijn en is per gemeente verschillend. De reguliere procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een solar carport verloopt als volgt:

Stappenplan voor de aanvraagprocedure omgevingsvergunning solar carport


Stap 1: Vooronderzoek en informatie verzamelen

Controleer het bestemmingsplan van uw gemeente om te zien welke regels gelden voor solar carports. U vindt dit plan meestal op de website van de gemeente of via het Omgevingsloket. Het is ook slim om contact op te nemen met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente voor meer informatie.

Stap 2: Ontwerp en technische documenten

Wij zorgen voor een gedetailleerd ontwerp van de carport met tekeningen van hoe het eruit komt te zien. Sommige gemeenten vragen alleen technische tekeningen, maar in sommige gevallen wordt ook om constructieve berekeningen gevraagd en in een enkel geval zelfs om sonderingsonderzoek. In geval van een uitgebreide procedure wordt om meer informatie gevraagd. Denk aan flora- en faunaonderzoek, archeologisch onderzoek, stikstofberekeningen, inpassingstekeningen en/of een veiligheidsplan. SolarParking kan u hier uiteraard bij helpen.

Stap 3: Voorbereiden van de aanvraag

Zorg dat u alle benodigde documenten verzamelt, zoals bouwtekeningen, berekeningen en een plattegrond. Als u niet de eigenaar van de grond bent, moet u toestemming hebben van de grondeigenaar. Gemeenten kunnen ook om extra documenten vragen, zoals milieu- of duurzaamheidsrapporten.

Stap 4: De aanvraag indienen

Dien de aanvraag in via het Omgevingsloket. Vul het formulier in en upload de documenten. Als er stukken ontbreken bij uw aanvraag, krijgt u hierover schriftelijk bericht van uw gemeente. Daarin zal ook de termijn worden genoemd waarbinnen u de benodigde stukken alsnog kunt aanleveren. Als de gemeente om extra informatie vraagt, zorg er dan voor dat u dit snel aanlevert om vertraging te voorkomen.

Stap 5: Beoordeling door de gemeente

De gemeente beoordeelt of uw aanvraag past binnen het bestemmingsplan en of uw aanvraag voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften uit de bouwverordening en de criteria uit de welstandsnota. Het plan wordt verder getoetst aan de technische eisen uit het Bouwbesluit. Een normale procedure duurt meestal 8 weken, maar een uitgebreide procedure kan tot 26 weken duren. Beide procedures kunnen met 6 weken worden verlengd.

Stap 6: De beslissing

Bij goedkeuring krijgt u de vergunning, soms met bepaalde voorwaarden. Lees deze goed door. Wordt de vergunning afgewezen, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Stap 7: Beginnen met de bouw

Na de vergunningverlening geldt een bezwaarperiode van 6 weken. We wachten met bouwen tot deze periode voorbij is. U moet ook melden wanneer u begint met bouwen. Wij zorgen ervoor dat de carport gebouwd wordt volgens de goedgekeurde plannen.

Let op: een omgevingsvergunning wordt voor een specifiek project afgegeven. Als u besluit het ontwerp te veranderen of iets extra’s bij te bouwen, dan is dat niet zomaar mogelijk. In veel gevallen dient u dan opnieuw een vergunning aan te vragen.

Omgevingsvergunning voor solar carport afhankelijk van bestemmingsplan

Er is altijd een omgevingsvergunning nodig om een solar carport te mogen bouwen. Het bestemmingsplan bepaalt wat u op een bepaalde plek wel of niet mag bouwen en gebruiken. Bijvoorbeeld welke bestemming de grond heeft en welk gebruik is toegestaan. Hiervoor zijn regels opgesteld waar iedereen die iets in de betreffende omgeving wil doen, zich aan moet houden.


Een solar carport wordt gezien als een ‘bouwwerk geen gebouw zijnde’. In sommige gevallen zijn er geen bijzondere eisen in het bestemmingsplan en kunt u de normale procedure volgen. Soms gelden er echter wel regels over bijvoorbeeld de maximale hoogte of afmetingen van de carport. Als uw plannen niet aan deze regels voldoen, kunt u mogelijk een kruimelprocedure volgen. Bij grotere afwijkingen is vaak een uitgebreide procedure nodig, waarbij u meer informatie moet aanleveren. De hoeveelheid aan te leveren informatie is afhankelijk van de betreffende locatie en gemeente.


Als het bestemmingsplan verouderd is, kan het zijn dat er helemaal geen regels zijn voor een carport met zonnepanelen als ‘bouwwerk geen gebouw zijnde’. Dan is een uitgebreide procedure nodig. Deze procedure is speciaal voor uitzonderingen, want, ondanks dat een bestemmingsplan zelf niet kan worden aangepast, kan er wel van worden afgeweken.


Neem contact op voor advies op maat
Solar carport vergunning

Laat SolarParking de vergunningsaanvraag regelen

Wanneer u dat wenst, neemt SolarParking uw aanvraag voor een vergunning voor uw solar carport volledig uit handen. We verzorgen de aanvraag en regelen alle communicatie en documenten, zodat u hier geen omkijken naar heeft. Indien de gemeente vraagt om bodemonderzoek, stikstofberekeningen of (3d-)tekeningen voor de landelijke inpassingen, dan zorgen wij daarvoor.


Wist u trouwens ook dat de overheid en enkele provincies subsidies verstrekken voor het bouwen van een solar carport? Ook bij subsidieaanvragen kunnen wij u ondersteunen.

Meer weten over vergunningen voor een solar carport?

Of wilt u juist zo min mogelijk af weten van vergunningen voor solar carports en volledig ontzorgd worden bij de installatie van een solar carport? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.


Neem contact op voor advies op maat