Een solar carport is een slimme manier om uw parkeerterrein te verduurzamen en minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Om deze investering nog aantrekkelijker te maken, zijn er in Nederland verschillende belastingvoordelen en subsidies op zonnepanelen voor bedrijven beschikbaar. Hieronder vindt u een overzicht.
Voor kleinverbruikers, dat wil zeggen: bedrijven met een aansluiting van minder dan 80 Ampère is er de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale regeling waarmee u 45,5% van de investeringskosten kunt aftrekken van uw fiscale winst. Hierdoor betaalt u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. De minimale investering moet € 2.500 bedragen en de zonnepaneleninstallatie moet een vermogen hebben van minimaal 15 kWp. U moet de EIA binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting aanvragen.
Voor bedrijven met een grootverbruikersaansluiting (meer dan 80 Ampère) is de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld voor grote projecten en biedt een vergoeding over een periode van 15 jaar voor de opgewekte duurzame energie. De hoogte van de subsidie hangt af van de hoeveelheid energie die u produceert en de actuele energieprijzen. Uw installatie moet een minimaal vermogen hebben van 15 kWp. Bij installaties vanaf 1 megawattpiek (MWp) is een haalbaarheidsstudie verplicht.
Voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE) die samen energie willen opwekken op een parkeerterrein, bestaat de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Met deze exploitatiesubsidie ontvangt u een vaste vergoeding per kilowattuur (kWh) geproduceerde duurzame energie over een periode van 15 jaar. De SCE is bedoeld om lokale, duurzame energieopwekking te stimuleren en geldt voor projecten met een maximale capaciteit van 500 kWp.
Carports met zonnepanelen worden gezien als een belangrijk onderdeel van de energietransitie naar een duurzaam Nederland. Daarom stellen steeds meer provincies subsidies beschikbaar die specifiek bedoeld zijn om de bouw van een solar carport te stimuleren. Zo bieden een aantal provincies subsidies aan om dubbel ruimtegebruik te bevorderen. Met het voornemen van de Tweede Kamer om op elke grote parkeerplaats met zonnepanelen te bedekken, is te verwachten dat er nog meer subsidies zullen komen.
Elke provincie stelt zijn eigen voorwaarden aan de subsidie voor een solar carport. Het verschilt per provincie wat er precies wordt gesubsidieerd. In de meeste gevallen kan de draagconstructie (gedeeltelijk) worden betaald met een subsidie. Dat kan veel geld schelen.
De SPRILA ondersteunt ondernemers bij de aanleg van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op eigen of gehuurd terrein, dat niet publiek toegankelijk is. De regeling vergoedt een deel van de kosten voor zowel laadstations als de basisinfrastructuur, met een subsidiepercentage van 40% voor mkb-bedrijven en 20% voor grote bedrijven. De SPULA ondersteunt ondernemers bij het aanleggen of uitbreiden van laadinfrastructuur voor zware elektrische voertuigen op publiek toegankelijke locaties. Beide regelingen lopen tot en met 31 december 2024.
Sommige gemeentes hebben ook hun eigen initiatieven. Amsterdam bijvoorbeeld biedt via het Duurzaamheidsfonds verschillende subsidies en voordelige leningen om te verduurzamen. Dit fonds biedt gunstige voorwaarden voor bedrijven en maatschappelijke organisaties die willen investeren in duurzame projecten zoals solar carports.
De stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties, zoals stichtingen en verenigingen, die bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties of de aanschaf van sportmaterialen willen dekken. Alleen organisaties die kwalificeren als amateursportaanbieder, bijvoorbeeld door aangesloten te zijn bij een sportbond van NOC*NSF of het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), komen in aanmerking. De BOSA-subsidie kan tot 30% van de kosten dekken en is bedoeld voor organisaties zonder winstoogmerk.
Rotterdam heeft naast de BOSA ook andere subsidieregelingen voor de verduurzaming van sportverenigingen. Eén van onze klanten heeft deze subsidies gebruikt om een hockeyclub te verduurzamen met onder andere een solar carport.
Ook sommige banken hebben duurzame fondsen opgezet, zoals het Rabobank Impactfonds. Dit fonds biedt financiering tegen gunstige voorwaarden voor duurzame projecten en kan interessant zijn voor verenigingen, stichtingen en bedrijven die willen investeren in een solar carport maar niet in aanmerking komen voor een subsidie.
Er zijn veel subsidies en financiële regelingen beschikbaar om de investering in een zonnecarport aantrekkelijker te maken. Wilt u weten welke subsidies voor u van toepassing zijn of hulp bij de aanvraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder bij het realiseren van uw duurzame plannen.