035 887 8700 contact@solarpartners.nl
Artikelen Veelgestelde vragen Contact
Solar Parking

Solar Parking

Uw partner in zonne-energie

  • Homepage
  • Solar Carports
    • Product: Solar Pergola
    • Product: de Staalfabriek
    • Product: het Bos
  • Projecten
    • SolarParking Dronten
    • SolarParking Amsterdam
    • SolarParking Kortrijk
    • SolarParking Eindhoven
    • SolarParking Hengelo
    • Solarparking Schalkwijk
  • Financiering
    • Solar carport subsidies
    • Solar carport lease
  • Zon op Dak
  • Over ons
    • MVO
    • Contact

Zonnepanelen carport: hoe zit het met brandveiligheid?

04/09/2023 Door SolarPartners

Brandveiligheid is een belangrijk aandachtspunt bij de constructie en het gebruik van een zonnepanelen carport. Zonnepanelen zijn een zeer duurzame en effectieve manier om schone energie op te wekken, maar als ze niet correct worden geïnstalleerd of onderhouden, kunnen ze ook een brandrisico vormen. De solar carport is gedefinieerd als een ‘bouwwerk, zijnde geen gebouw’. Als het gaat om brandveiligheid moet een zonnepanelen carport volgens het Bouwbesluit voldoen aan het volgende:

Artikel 2.10, Lid 9: Een bouwconstructie bezwijkt bij brand in een brandcompartiment waarin de bouwconstructie niet ligt, niet binnen een tijdsduur die afhankelijk van de bestemming en inrichting van het bouwwerk redelijkerwijs nodig is om het bouwwerk bij brand te kunnen verlaten en te doorzoeken, door het bezwijken van een bouwconstructie binnen of grenzend aan het brandcompartiment.

Vergroten brandveiligheid zonnepanelen

Om het risico op brand te minimaliseren, is het belangrijk om de juiste materialen en installatiemethoden te gebruiken en de nodige veiligheidsvoorzieningen te treffen. Deze eigenschappen, samen met het feit dat het een open constructie is die men van alle kanten kan verlaten, zorgen ervoor dat aan Artikel 2.10 wordt voldaan.

Materialen zonnepanelen carport

Thermische verzinkt staal
De constructie van een zonnepanelen carport van SolarParking bestaat voornamelijk uit verzinkt staal. Verzinkt staal draagt weinig stralingswarmte over, waardoor sprake is van langzame opwarming. De langzamere opwarming van thermisch verzinkt staal is gebaseerd op een lagere emissiviteit, de hoeveelheid thermische straling die een materiaal met zijn omgeving uitwisselt. Bij blootstelling aan vuur tot een temperatuur van 500 °C heeft thermisch verzinkt staal een 50% lagere emissiegraad. Concreet betekenen deze verminderde waarden dat vooral in de beginfase van een brand het materiaal vertraagd opwarmt. Kortom, dit draagt bij aan de brandwerendheid van de installatie.

Glas-glas zonnepanelen
Het glas van onze zonnepanelen op onze zonnepanelen carport is thermisch gehard glas. Gehard glas heeft een hittebestendigheid tot ca. 300 C°. En als dit glas door welke reden dan ook toch te heet wordt, zal het breken en in kleine stukjes versplinteren. Deze kunnen geen diepe snijwonden veroorzaken, waardoor het als veiligheidsglas wordt gezien. Lees meer over glas-glas zonnepanelen.

Installatiemethoden zonnepanelen carport

Naast de materialen moeten ook de installatiemethoden zorgvuldig worden gekozen om de brandveiligheid te waarborgen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende afstand tussen de zonnepanelen en andere brandbare materialen om het risico op brandoverslag te minimaliseren. De panelen moeten worden geïnstalleerd volgens de juiste codes en normen om elektrocutie en brandgevaar te voorkomen. De bedrading moet ook correct worden aangesloten om het risico op kortsluiting te verminderen.

Onderhoud zonnepanelen carport

Regelmatig onderhoud van de zonnepanelen carport kan ook helpen om het risico op brand te verminderen. Het is belangrijk om met enige regelmaat inspecties uit te voeren om te controleren op eventuele beschadigingen of storingen in het systeem. Zonnepanelen moeten bijvoorbeeld vrij blijven van vuil, sneeuw en bladeren om te voorkomen dat er warmte ophoopt en brand veroorzaakt. Het is ook belangrijk om de bedrading en connectoren regelmatig te inspecteren om te controleren op beschadigingen of corrosie, die de kans op brand kunnen vergroten. SolarParking biedt onderhoudscontracten voor periodieke controles van uw zonnepanelen carport.

Scope 12 keuring voor brandveiligheid zonnepanelen

Om de veiligheid van de zonnepaneleninstallatie te waarborgen en de kans op ongelukken of brand te minimaliseren, is de Scope 12 keuring in het leven geroepen. De Scope 12 keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Gecontroleerd wordt of de zonnepanelen carport voldoet aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van elektrische installaties en veiligheid, met als doel te controleren of de zonnepanelen op een veilige en verantwoorde manier zijn geïnstalleerd en functioneren. SolarParking installeert altijd volgens de eisen van de Scope12 en kan desgewenst via onze partners een onafhankelijke keuring aanbieden. Lees meer over de Scope 12 keuring. 

Heeft u vragen over de brandveiligheid van zonnepanelen carports? Wij helpen u graag verder door uw vragen te beantwoorden. U kunt hier meer lezen over de veiligheid van solar carports. Of neem contact met ons op.

 

Categorie: Nieuws

Laat ons u verder helpen!

Wij werken samen met onze klanten om een solar carport neer te zetten die aan al hun wensen voldoet. Hiervoor hebben wij een geweldig team van specialisten, met elk hun eigen taak.
Neem contact op

Footer

SolarPartners

Rubberstraat 6
1411 AL Naarden

035 887 8700
contact@solarpartners.nl

KvK 51457725
BTW NL8500.26.994.B.01

Bankrekeningnummers:
NL14 INGB 0006 1857 49
NL18 RABO 0333 7644 12

In het kort

SolarParking is onderdeel van SolarPartners, maar specifiek gericht op solar carports.

SolarPartners is specialist op het gebied van zakelijke zonne-energie. Wij installeren zowel systemen op daken als solar carports.

Lees hier meer over ons.

Klantwaardering

Onze klanten geven ons gemiddeld een 4,8 (van de 5 sterren). Daar zijn we heel trots op!



95% raadt ons actief aan bij bekenden. Wilt u weten waarom? Lees alle reviews op Google.

Certificeringen en lidmaatschappen

zonne installateur certificaten

Copyright © 2023 · SolarPartners · Algemene Voorwaarden · Privacy Policy · Disclaimer· Over ons · Contact